Aktualności
Pod hasłem „Smacznego!” odbywa się w tym roku rozpoczynający w środę 8. Festiwal Literacki „Autorzy i książki” w Białymstoku. Będzie można spotkać się z autorami, którzy piszą o jedzeniu, posłuchać o tym, co smaczne w literaturze czy sztuce.
Festiwal organizuje Książnica Podlaska im. Łukasza Górnickiego w Białymstoku. Impreza potrwa do soboty.
„Wszystkim będziemy życzyli smacznego, bo każdy z nas lubi jeść, smakować, ale smakujemy również życie, smakujemy również gusty, więc będzie właśnie o tym. Myślę, że każdy, kto do nas przyjdzie, znajdzie coś dla siebie” – przekonywała na konferencji prasowej zapowiadającej festiwal dyrektorka Książnicy Podlaskiej Beata Zadykowicz.
Mówiła, że wśród zaproszonych gości są blogerzy, autorzy piszący o jedzeniu, a także osoby, które opowiedzą o jedzeniu w literaturze i sztuce. „Pozwolimy naszych czytelnikom, żeby również to posmakować i wyobrazić sobie, jak różnych potraw smakowali bohaterowie utworów, więc będzie pięknie” – dodała.
„W ogóle cały pomysł na smak pojawił nam się w głowie właśnie przez jedzenie. Każdy lubi jeść, my też, ale później uznaliśmy, że o smaku można mówić w różnych innych kontekstach. Coś może być ze smakiem stworzone, jakieś dzieło sztuki albo można smaki życia kosztować i stąd właśnie taki wybór naszych gości” – powiedział Tomasz Filipowicz z działu promocji i wydawnictw Książnicy Podlaskiej.
Festiwal otworzy w środę wieczorem spotkanie z Julitą Bator, autorką m.in. „Zamień chemię na jedzenie”. Filipowicz mówił, że Bator przeprowadziła na swojej rodzinie „eksperyment” i odstawiła przetworzone jedzenie. „Okazało się, że stali się zdrowsi, mają więcej energii. O tym nam właśnie opowie, ale opowie też w kontekście smaku, czyli czy zdrowe może być smaczne” – dodał.
O smakach życia, poszukiwaniu ich i kosztowaniu będzie można posłuchać podczas spotkań m.in. z aktorem Michałem Koterskim i znawcą historii kuchni Łukaszem Modelskim.
Festiwal zakończy sobotnie spotkanie z aktorką i autorką książki „Umami. Opowieści i przepisy” Joanną Brodzik. „To książka, która jest uczuciem do smaku życia, przesycona anegdotami i przepisami, które łączą tradycję z nowoczesnością. Dołącz do nas i odkryj, jak smaki z Podlasia (bo właśnie stąd pochodzi Babcia Jadzia – pierwsza mistrzyni kulinarna Joanny Brodzik) mogą zainspirować Twoje kulinarne podróże” – zachęca Książnica Podlaska w mediach społecznościowych.
Wszystkie festiwalowe spotkania odbywać się będą w głównej siedzibie Książnicy, przy ul. Marii Skłodowskiej-Curie w Białymstoku.
źródło: PAP, Sylwia Wieczeryńska