Aktualności
![](https://instytutksiazki.pl/files/cache/f/c/thumb_920x518_fc17ff51a64f8d1b0046552a2e90cc4d1705407380.jpg)
„Rosja od kuchni” Witolda Szabłowskiego doceniona przez „New York Timesa”
W Stanach Zjednoczonych w listopadzie 2023 roku ukazał się przekład reportażu Witolda Szabłowskiego „Rosja od kuchni”. Książka „What's Cooking in the Kremlin”, jak brzmi tytuł przekładu autorstwa Antonii Lloyd-Jones, budzi zachwyt prasy, w tym „New York Timesa”, który poleca ją wśród najciekawszych nowości.
„Zabawna, a zarazem niepokojąca nowa książka”, jak pisze „Times”, to wedle redakcji rzecz o tym „jak jedzenie – lub jego brak – tworzą historię”. Wcześniej reportaż Szabłowskiego doczekał się entuzjastycznego omówienia m.in. w „The Economist”, „Publishers Weekly” i „Kirkus Reviews”.
Z książki Witolda Szabłowskiego dowiedzieć się można m.in., jak – i po co! – kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru. Ale w „Rosji od kuchni” autor pokazuje przede wszystkim, jak jedzenie może służyć propagandzie.