Barszcz biało-czerwony

14.03.2017
#
  • okładka książki „Suwała, Baron i inni – przepisy i opowieści”

Najpierw do Londynu pojechała beczka polskiego kimchi, jak w świecie kulinarnym nazywa się czasem zakwas na barszcz, a zaraz po nim food truck w barwach narodowych. Dzięki temu podczas targów książki w Londynie będziemy serwować gościom barszcz, śledzia i inne polskie specjały, dodając przepisy w formie ulotek. Menu przygotowali współtwórcy książki „Suwała, Baron i inni – przepisy i opowieści” – Aleksander Baron (szef kuchni Solec 44) i Piotr Suwała (Butchery&Wine).

To właśnie tę pozycję jury Gourmand World Cookbook Awards - najważniejszej światowej nagrody dla książek kulinarnych - zakwalifikowało do ósemki najlepszych na świecie książek w kategorii Chef/Innovate. Już w maju dowiemy się czy „Przepisy i opowieści”  otrzymają tytuł Najlepszej Książki Kucharskiej Świata! „Te opowieści i przepisy są świetne, a książka pokazuje potencjał polskiej kuchni" – powiedział Edouard Cointreau, przewodniczący jury.

Książka zawiera 100 przepisów prawdziwie męskiej kuchni, takich jak: ozór wołowy z remuladą z selera, kacze serca z harissą czy plaster miodu z wędzoną śmietaną. Spisali je  Paweł Suwała i Aleksander Baron. A uzupełnieniem książki są propozycje ich dostawców.  Grzegorz Kwapniewski, czyli Szalony Rzeźnik wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół czy tatara, a Dariusz Wolszczak, znany jako Pan Sandacz, poleca flaki z lina i swoją zupę rybną. Zaś barman Julian Karewicz serwuje drinki takie jak ogórkowy gin czy rabarbarowe mohito.

A oto autorzy kulinarnego sukcesu:

Paweł Suwała (ur. 1976) – szef kuchni restauracji Butchery & Wine, specjalizującej się w daniach mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Jako jedyny w Polsce otrzymał wyróżnienie przewodnika „Michelin” Bib Gourmand.

Aleksander Baron (ur. 1983) – właściciel i szef kuchni warszawskiego restauracjo-baru Solec 44, specjalizującego się w potrawach z produktów lokalnych dostawców. Laureat prestiżowej nagrody przewodnika „Gault & Millau. Polska” w kategorii Młody Talent 2015.

Grzegorz Kwapniewski (ur. 1969) – dostawca mięsa do najlepszych warszawskich restauracji.

Dariusz Wolszczak (ur. 1956) – dostawca ryb z Warmii i Mazur, który zdobył kilkanaście nagród za swoje produkty, m.in. wyróżnienie rzyznawane przez Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, oraz Perłę Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food.

Julian Karewicz (ur. 1983) – barman w restauracjo-barze Solec 44.