Aktualności
Na Tajwanie ukazała się książka Aleksandry i Daniela Mizielińskich oraz Natalii Baranowskiej Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu. Wydanie przekładu Yan Ke-Tong wsparł Instytut Książki w ramach Programu Translatorskiego ©Poland.
Daj gryza to wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Czytelnik odwiedza tu 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich ogląda marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów, poznając najróżniejsze przysmaki i ich barwne losy.
Mizielińscy i Baranowska pokazują nie tylko, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało, lecz także, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Przekład ukazał się nakładem oficyny Global Kids.