Aktualności

okładki nagrodzonej książki
30.05.2017

Zagraniczne nagrody dla książki „Polish Culinary Paths”

W ostatni weekend odbyła się w Yantai w Chinach dwudziesta druga gala Gourmand World Cookbook Awards – jednego z najważniejszych konkursów książek kulinarnych. Konkursu, który często nazywany jest kulinarnymi Oskarami. Książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek „Polish Culinary Paths” wydana w języku angielskim, chińskim, japońskim i koreańskim (edycje azjatyckie zostały przygotowane na zlecenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP) zdobyła aż dwie główne nagrody w kategoriach: Diplomatic Gastronomy (Embassy Cookbook) i Eastern Europe Cuisine.

To nie pierwsze wyróżnienia dla „Polish Culinary Paths". W grudniu 2016 roku książka została nagrodzona w Chinach w konkursie platformy kulinarnej Xinzhuyi. W marcu 2017 roku odbyła się uroczysta gala, podczas której rozdano prestiżowe AIG PRIX – wyróżnienia przyznawane przez Académie Internationale de la Gastronomie. „Polish Culinary Paths” zdobyła Prix de la Littérature Gastronomique. Zaś podczas majowych Warszawskich Targów Książki 2017 publikacji przyznano Nagrodę Magellana w kategorii „przewodnik kulinarny" w konkursie „Najlepsze publikacje turystyczne 2016 roku".