Aktualności

14.09.2012

Dobre książki i kawa z...

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu "Dobre książki i kawa z ...". Tym razem naszym gościem będzie Stephen Clark, autor bestsellerowych książek z cyklu "Merde!". 

  • Wszystko to, co chcielibyście wiedzieć o Francji, a o czym Francuzi nie chcą wam powiedzieć.
  • 1066 r. lądowanie Normanów, czyli początek 1000-letniego wkurzania Francuzów.
  • Dziewica Orleańska i Maria królowa Szkotów, czyli egzekucje bohaterek.
  • Kanada i okolice, czyli wpadka przy której sprzedaż Alaski jest niczym.
  • Szampan, bagietki i gilotyna, czyli o sztuce wciskania kitu.
  • Lądowanie w Normandii, a wdzięczność de Gaulle’a.

 - to tylko kilka z tematów, które poruszone zostaną podczas wizyty Stephena Clarka.


Spotkanie odbędzie się 14 września o godz. 17:30 w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej im. Witolda Gombrowicza w Kielcach przy ul. ks. P. Ściegiennego 13 przy okazji premiery nowej książki "1000 lat wkurzania Francuzów". Prowadzenie: Szymon Kloska.

Sexe & vin & chanson
UWAGA: bagietki, berety, butelki, akordeony i inne źródła potencjalnego zagrożenia konfiskowane będą przy wejściu!



Spotkanie ze Stephenem Clarkiem jest kolejnym w ramach cyklu Dobre książki i kawa z…, czyli spotkań Dyskusyjnych Klubów Książki z najpopularniejszymi pisarzami we wszystkich miastach wojewódzkich. Inauguracja cyklu odbyła się w Katowicach, do których na zaproszenie klubowiczów przyjechał Eric-Emmanuel Schmitt. Gościliśmy także: Corinne Hofmann, Janusza L. Wiśniewskiego, Krzysztofa Vargę, Richarda Paula Evansa i Etgara Kereta. Kolejne spotkania już wkrótce, a wśród zaproszonych gości m.in.: Sylwia Chutnik, Norman Davies, Janusz Głowacki i Camilla Lackberg.

***

DKK w świętokrzyskim (w liczbach):
49 klubów (od Chęcin po Sandomierz), 3000 czytelników (kobiety, dzieci, młodzież i kilku mężczyzn), 437 tytułów rocznie (dane z 2011 r.), 370 klubowych spotkań w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy, 30 spotkań autorskich (m.in. Dehnel, Fox, Libera, Lipska, Kalicińska, Sowa), 1048 litrów wypitej kawy (w tym 700 rozpuszczalnej i 348 parzonej), 14 871 dekagramów wypieków i innych słodyczy (czyli prawie 150 kg). Ogólna tendencja: zwyżkująca.