Aktualności

26.10.2022

„Rosja od kuchni” Witolda Szabłowskiego po słowacku ze wsparciem Instytutu Książki

Na Słowacji ukazało się tłumaczenie książki Witolda Szabłowskiego Rosja od kuchni. Wydanie przekładu Karola Chmela wsparł Instytut Książki w ramach Programu Translatorskiego ©POLAND.

Książkę Čo sa varí v Kremli – jak brzmi słowacki tytuł Rosji od kuchni – wydała bratysławska oficyna Absynt.

Z tej książki dowiedzieć się można, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru.

Szabłowski opowiada o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Czytelnicy poznają przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos, i na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj, a także przeczytają o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu.

Ale w Rosji od kuchni autor pokazuje przede wszystkim, jak jedzenie może służyć propagandzie.